Zgodovina

Klub je bil ustanovljen jeseni leta 1959 pod imenom TVD Partizan – Ig. Začetni dejavnosti sta bili rokomet in odbojka, vendar je po enem letu tekmovanja, odbojkarska sekcija prenehala delovati.

Leta 1968 sta se združili Strelska družina Mokerc in TVD Partizan-Ig v enotno društvo pod imenom ŠD Mokerc-Ig. Kot prvo nalogo sta izvedla gradnjo skupnega objekta “Dom mladine-ŠD Mokerc” v centru Iga v sodelovanju z občino Vič-Rudnik in lokalnimi podjetji. Glede na velike ambicije so se dejavnosti društva razširile in sicer: rokometna, strelska, nogometna, namiznoteniška in šahovska sekcija ter orodna telovadba… Žal se je kmalu ugotovilo, da v tako majhnem kraju, ter načinu financiranja ni dovolj interesa niti v igralskem kadru niti v vodilnih kadrih, zato je večina sekcij prenehala z delovanjem. Ostali sta le rokometna in strelska sekcija, ki pa je na Žalost po nekaj letih prenehala delovati.Tako zadnjih 25 let deluje samo rokometna sekcija, ki doživlja vzpone in padce, odvisno od širših družbenih gledanj v kraju na športne aktivnosti mladih.

Svojo tekmovalno pot so Ižanski rokometaši pričeli v dolenjski ligi, v družbi z ekipami Ribnice, Grosuplja, Stične in drugimi. Domače tekme so igrali na peščenem igrišču, ki so si ga udarniško zgradili.Po nekaj letih so si priborili napredovanje v višji rang tekmovanja, kjer so se srečali z ekipami iz Gorenjske (Tržič, Križe, Kranj,…), Zasavja (Šmartno, Zagorje, Sevnica, Radeče, Brežice,…) in ekipami iz ljubljanske regije (Krim, Šentvid, Polje).

V letu 1969 so na igrišču dobili asfaltno prevleko, leto dni kasneje pa še razsvetljavo. Kljub odlični organizaciji kluba, strokovnega vodstva in podpori kraja se jim ni uspelo uvrstiti v slovensko ligo-kar trikrat so bili drugi. Po znamenitih Portoroških sklepih, ki so spremenili organiziranost športa, je prišlo v klubu do manjšega zatišja in odhoda boljših igralcev v druge klube. Leta 1980 so se ponovno zbrali in v dveh sezonah prišli iz najnižje lige v 1. slovensko ligo ter žal osvojili 2.mesto, ter s tem za las zgrešili uvrstitev v 2. zvezno ligo takratne Jugoslavije, kar je gotovo največji uspeh kluba. Poleg članskih uspehov se lahko pohvalimo tudi z odličnimi uvrstitvami naših mladih generacij. Mladinske ekipe so leta 1971 in 1976 dosegle 3. mesto v Sloveniji, prav tako pa tudi mlajši dečki leta 1999. Z raznimi ekipami smo sodelovali na turnirjih v domovini in drugod, ter tudi dosegali vidne uspehe. Mlajši dečki so bili zmagovalci mednarodnega turnirja v Izoli (1998), vidne rezultate pa smo dosegali na velikonočnih turnirjih v Pragi, kjer smo bili z več ekipami hkrati že trikrat.

Posamezniki iz našega kluba so bili večletni člani mladinske in članske reprezentance Slovenije, ter člani, ter tudi člani kluba Slovan, ki je bil prvak bivše Jugoslavije in finalist Evropskega pokala državnih prvakov. Vsi ti uspehi in rezultati pa so bili posledica strokovnega in uspešnega dela z mladimi. Veliko zaslug, da je društvo delovalo, gre pripisati takratnim družbeno-političnim organizacijam na Igu ter podjetjem ižanskega območja predvsem KIG-u in Mizarstvu Ig.