Rokometni vrhunec ŠD MOKERC ob zaključku sezone 2015/2016

Tekmovanja v rokometu bodo čez dober mesec dosegla svoj vrhunec za osvojitev najvišjih mest na državnem prvenstvu v Republiki Sloveniji. Rokometne ekipe ŠD Mokerc se bodo v hudi konkurenci borile za osvojitev najvišjih mest v svojih kategorijah.

Predhodnice rokometa dosegle velik razvoj
Rokomet je že od nekdaj veljal za zelo zanimiv in atraktiven šport, ki je s svojo dinamičnostjo pritegnil veliko število ljudi. Svoje korenine ima že v stari Grčiji in antičnem Rimu. Pri starih Grkih je bila predhodnica današnjega rokometa gimnastična igra metanja in lovljenja žoge z elementi plesnega gibanja. Rimljani so poznali borbeno igro, podobno današnjemu rugbyju. V 19. stoletju so doživele igre, ki jih štejemo kot predhodnice rokometa, velik razvoj.

Razvoj rokometa v Sloveniji
V Sloveniji se je rokomet začel razvijati po drugi svetovni vojni, predvsem po šolah. Prva rokometna ekipa je bila ustanovljena na Univerzi v Ljubljani. Prelomnico za slovenski rokomet je prinesla ustanovitev Rokometne zveze Slovenije, leta 1950. Po osamosvojitvi Slovenije je tako moški kot ženski rokomet dosegal vidne uspehe na velikih tekmovanjih, na klubski in reprezentančni ravni. Rokomet je trenutno edini slovenski kolektivni šport, ki se mu je uspelo uvrstiti na največje tekmovanje – olimpijske igre. Tako je pridobil zanimanje širše slovenske športne javnosti. Največji uspeh je slovenska rokometna reprezentanca dosegla leta 2004, ko je osvojila srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v Sloveniji, in se tako uvrstila na olimpijske igre leta 2004 v Atenah. Ponavljajoči se uspehi so rokomet postavili za četrti najbolj priljubljeni šport pri nas, za smučanjem, nogometom in košarko.

Vpliv rokometa na človekovo osebnost
Rokomet je kolektivna športna igra. Vadba in tekmovanje vplivata na razvoj skoraj vseh človekovih sposobnosti, lastnosti in značilnosti. Vpliva na telesni razvoj, povezuje in uči teamsko delo. Že v mladosti se utrjujejo pozitivni vzorci obnašanja do nasprotnikov, soigralcev, sodnikov in samega sebe. Rokometna igra pozitivno vpliva na izboljšanje čustvene stabilnosti, samozavesti, vztrajnosti in sposobnosti koncentracije. Vpliv je vsestranski. Je zelo kompleksen šport, kjer rezultate dosegajo samo predani posamezniki, ki so del ekipe. Uspehi niso nekaj samoumevnega. Kot pri večini športov so plod trdega dela in odrekanja, ob pomoči dobre organiziranosti in skrbnega načrtovanja vodstva kluba ter trenerjev. Brez ljubiteljske zagnanosti mladih športnikov ne bi bilo vrhunskega športa. Dve zvrsti športa, ki se med seboj zelo razlikujeta, hkrati pa močno prepletata.

Mokrške ekipe na dobri poti za dosego najvišjih mest
Na Igu ima rokomet svojo tradicijo. Igra se že od leta 1959. V športnem društvu Mokerc Ig trenutno igra sedem ekip. Ekipa članov že četrto leto zapored nastopa v 1. B državni ligi. Želja za letošnjo sezono je čim višja uvrstitev na lestvici. Mladinci (letnik 1995 in mlajši) so se že uvrstili v finalno skupino od 1. – 6. mesta. Cilj je uvrstitev v 1. mladinsko ligo in trenutno jim kaže, da bodo zadani cilj dosegli. Kadeti (letnik 1999 in mlajši) so se brez težav uvrstili v polfinalno skupino. Cilj jim je uvrstitev na finalni turnir. Starejši dečki B (letnik 2002 in mlajši) so se prav tako brez težav uvrstili v polfinalno skupino. Morda jim uspe igrati na finalnem turnirju. Mlajši dečki B (letnik 2004 in mlajši) so doslej še brez poraza. Tako v polfinalu računajo na 1. mesto in s tem uvrstitev na finalni turnir. Mlajši dečki C (letnik 2005 in mlajši) uspešno nastopajo na raznih turnirjih in si pridobivajo rokometna znanja. V ekipi mini rokometa (letnik 2006 – 2009) trenutno vadi in tekmuje preko 60 mladih dečkov in deklic. Glede na dosežene rezultate so na dobri poti, da nadaljujejo uspehe starejših ekip.

Kot kaže, se za tradicijo rokometa na Ižanskem ni bati. Skupen cilj vodstva kluba in trenerjev je prizadevanje za razvoj in napredek rokometa v Sloveniji. Ob vzpodbujanju množičnosti in popularnosti rokometa ter s podporo staršev, šole, občine, donatorjev, navijačev in drugih simpatizerjev rokometa jim bo to prav gotovo uspevalo tudi v bodoče. Vabimo vas, da se pridružite tudi vi in podprete mlade obetavne rokometaše. Več nas bo, glasnejši bomo.

Navijači ŠD Mokerc