ROKOMETAŠI ŠD MOKERC NA EUROFESTU V KOPRU

Rokometaši ŠD Mokerc Ig so se v začetku julija letos s štirimi ekipami predstavili na evropskem rokometnem festivalu Eurofest v Kopru. Eurofest ima dolgo in bogato tradicijo. Letos mu je posebno noto dala rekordna udeležba nastopajočih. Med 2.500 mladimi športniki iz 19. držav so bili tudi rokometaši ŠD Mokerc. Poleg odlične rokometne predstave, z osvojenim prvim, tretjim, četrtim in desetim mestom, so fantje doživeli dragoceno športno in življenjsko izkušnjo. Stkala so se nova poznanstva in spomini, ki bodo mladim športnikom ostala za vedno.

Športniki spoznavali druge kulture

Rokometna sezona se za rokometaše običajno zaključi z udeležbo na kakšnem večjem rokometnem turnirju. Preizkusi se celoletno trdo delo z različnimi ekipami, hkrati pa je to priložnost za zabavo in druženje ter spletanje novih prijateljstev. Nekateri rokometaši se na takšnih turnirjih srečajo prvič s tujimi ekipami, celo iz drugih kontinentov. Na Eurofestu je nastopilo 227 ekip, iz Tajvana, Južne Koreje, Izraela, Belgije, Švedske, Danske, Francije, Španije, Italije, Avstrije, Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Srbije, Hrvaške, Črne gore in Slovenije. Na otvoritveni slovesnosti so se nekatere države predstavile z delčkom svoje kulture, z nošami, z izvajanjem tradicionalne glasbe in plesom. Koper ni bil samo obmorsko pristaniško mesto, pač pa je v času festivala postal pravo olimpijsko športno središče, z mešanico mnogih kultur.

Rokometni festival izvabljal čustva na vseh ravneh

Čeprav je bilo prvenstvo namenjeno mladim športnikom in vsem tistim, ki so želeli poletje preživeti ob morju, v družbi sovrstnikov, je bil tudi letos v ospredju festival. Na prizoriščih je bilo živahno podnevi in ponoči. Odvijal se je bogat program, s koncerti različnih glasbenih skupin. Predstavili sta se kraška in prleška tržnica s svojimi dobrotami ter Masterchef tekmovalci na dobrodelnem kulinaričnem večeru z veliko ponvijo školjk v olivnem olju. Rokometni festival je izvabljal čustva na vseh ravneh, pa ne samo športnikom, pač pa tudi navijačem, turistom in ostalim obiskovalcem, ki so se v času festivala mudili v Kopru.

Prvi, tretji, četrti in deseti

Ne glede na festivalsko dogajanje pa je moral turnir izločiti najboljše rokometne ekipe. Vzdušje se je stopnjevalo, rokometni praznik se je bližal vrhuncu. Naša MDA ekipa, letnik 2005 in mlajši, je v zaključku za deveto mesto igrala z ekipo iz Francije. Ob polčasu je kazalo dobro, vendar so bili Francozi na koncu premočni. Deseto mesto je za naše mlade rokometaše lep uspeh. Naša najmlajša ekipa, letnik 2007 in mlajši, je za več kot polovico mlajša od Eurofesta, vendar ima za seboj že resne treninge. Za tretje mesto so igrali z ekipo RD iz Kopra. Po izenačeni in vseskozi napeti tekmi je bil zmagovalec znan po izvajanju sedemmetrovk. Našim fantom je za gol ušla bronasta medalja, prejeli so pokal za osvojeno četrto mesto. Ekipi kadetov, letnik 2001 in mlajši pa pokal in bronasta medalja nista ušla. Za en gol so premagali ekipo iz Danske in osvojili odlično tretje mesto. Ekipa SDB, letnik 2004 in mlajši, je v finalu igrala z ekipo iz Tajvana. Že na začetku so naši fantje odlično odigrali in pokazali, kaj pomeni timski duh in dobra klapa. Tajvance so kot rečemo »sesuli«, saj je bil ob polčasu rezultat 12:2 v korist naše ekipe. Zaslužena zlata medalja in pokal za ekipo SDB.

V športu je pač tako, da je vedno treba igrati na zmago. Vendar na poti do nje je potrebno ujeti kar največ prijetnih trenutkov. In Eurefest je izražal prav to. Na igrišču tekmeci, zvečer vsi prijatelji.

Čestitke rokometašem, trenerjem, pomočnikom in vodjem ekip za osvojene medalje in pokale ter vsem navijačem za podporo in vzpodbudno navijanje.

Avtorici prispevka: Darja Mlakar in Klavdija Zalar