2016 Makarska

ROKOMETAŠI MOKRCA IZ IGA USPEŠNI NA MEDNARODNEM ROKOMETNEM TURNIRJU V MAKARSKI

V južni Dalmaciji, v mestu Makarska se je junija letos že 19. po vrsti odvijal mednarodni rokometni turnir. Vsako leto privablja in združuje mlade rokometaše in rokometašice iz evropskih in drugih držav. Rokometnega turnirja so se tudi letos udeležile tri rokometne ekipe Športnega društva Mokerc iz Iga, kjer so osvojile prvo, tretje in trinajsto mesto ter dva individualna priznanja.

Turnir športa in zabave
Mednarodni rokometni turnir v Makarski vsako leto predstavlja edinstveno športno in turistično manifestacijo v prelepem delu južne Dalmacije ter mladim rokometašem in rokometašicam nudi priložnost športa, zabave, spoznavanja in druženja. Letošnji turnir je presegel lanskega, saj je nastopilo 142 ekip iz 67 klubov iz 10. držav, kar je skupaj okrog 2.000 udeležencev. Ekipe so nastopile v štirih kategorijah, od letnika 1998 do letnika 2005. V petih dneh je bilo odigranih preko 400 tekem na sedmih zunanjih in enem igrišču v dvorani. V povorki, ki se je prvi dan turnirja skozi mesto vila proti Glavnemu trgu Makarske na svečano otvoritev, so poleg slovenske zastave vihrale še zastave iz Avstrije, Madžarske, Poljske, Romunije, Litve, Norveške, Švedske, Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

Ekipni duh pripomogel k uspehu
Poletna vročina tudi v času turnirja ni prizanašala. Igralci so na žgočem soncu včasih iztisnili zadnje moči. Vroče je bilo na igrišču, vroče so bile naše navijaške dlani in goreče so bile želje igralcev po zmagi. Mokrške rokometaše ni ustavilo niti žgoče sonce, niti prebavne motnje in poškodbe, ki so jih imeli nekateri igralci. Želja po zmagi je bila prevelik motivator in tudi tokrat so dokazali, iz kakšnega testa so. Ko ni več zmogel eden, se je izkazal drugi. Ohranili so samozavest, psihično pripravljenost in ekipnega duha. K dobremu vzdušju v ekipah je pripomoglo tudi druženje in zabava na plaži ter medsebojna navijaška podpora na tekmah. S svojo igro so Mokrčani predstavili znanje in izkušnje širši rokometni javnosti. Ekipa Starejših dečkov B (letnik 2002/2003) je za 3. mesto premagala ekipo iz Škofljice z rezultatom 12:10. Šlo je na tesno, vendar osvojeno mesto je za ekipo velik uspeh. Mlajši dečki B (letnik 2004/2005), letošnji državni prvaki, so tudi tokrat kot nepremagana ekipa osvojili najvišjo lovoriko in tako potrdili laskavi državni naslov. Najmlajši dečki B (letnik 2005 in mlajši) so osvojili zadovoljivo 13. mesto.

Uspeh proslavili s skokom v morje
Po uspešnem zaključku so čustva sreče in zmagoslavja preplavila rokometaše, trenerje in starše. S skupinskim skokom v morje smo proslavili uspeh. Ni bilo časa za slačenje. Odložili smo samo fotoaparate in telefone in s pomola poskakali v morje. Športna napetost je odplavala. Ves trud in vloženo delo tako igralcev kot trenerjev je bilo poplačano. Trener igra pomembno vlogo v življenju mladega športnika. Vodi ga skozi šport, ki je del njegovega življenja. Uspeh je plod poštenega in spoštljivega odnosa med trenerjem in igralci. In to Mokrški trenerji znajo. “Kako velike korake dela Vujo z našimi mladimi rokometaši” je bilo že večkrat slišati. Ko ti trener vse to da, igralec preproste ve, da mu bo nekoč vrnil. Obljubljene palačinke so bile slastne Po skoku v morje je trenerju Dejanu ravno prav zbistrilo glavo, da je lahko razmislil, koliko mleka, moke, jajc in nutele je bilo potrebno kupiti za peko palačink. Obljuba dela dolg in dober trener je dosleden v svojih odločitvah. Zvečer smo se zbrali, razgreli ponve in pri številki okrog 200 so se palačinke obračale že profesionalno. Saj veste kako – kot plesalka, vržena v zrak – večinoma obrat uspe, včasih pa tudi kaj spodleti. “Najprej vsak po tri, če še kaj ostane, si razdelite”, so sledila navodila trenerjev. Bile so bolj slastne, kot doma mamine.

Osvojeni dve medalji in dva individualna priznanja
Ob zaključku turnirja je Glavni trg Makarske ponovno preplavila množica rokometašev in rokometašic, vendar tokrat še bolj nasmejanih in razigranih. Čakajoč na medalje in priznanja so prepevali, plesali in toliko so si imeli še za povedati. Stkala so se nova prijateljstva, prižigale so se iskrice v očeh… Napočil je trenutek zmagoslavja. Na odru so se zvrstile ekipe s svojimi trenerji, z zlatimi, srebrnimi in bronastimi medaljami ter priznanji. Med njimi so bili tudi Mokrški rokometaši. Mlajši dečki B so prejeli zlate, Starejši dečki B pa bronaste medalje. Podeljena sta bila tudi dva individualna priznanja. Mark Ferjan je prejel priznanje za najboljšega vratarja turnirja v svoji kategoriji, Luka Milešević pa priznanje za najboljšega strelca, prav tako v svoji kategoriji. Veselje in proslavljanje je trajajo v noč. Ni lepšega, kot gledati mladino, ki se veseli svojih športnih dosežkov in dosežkov drugih. Pa niso prišli samo po medalje, ki niti niso tako pomembne. Pomembno je druženje z vrstniki, prijateljstvo, zabava, znati prenesti tudi poraz. Tako veliko druženje športnikov prav gotovo v mladem človeku pusti pečat, ki ga bogati in iz katerega oblikuje vrednote za svojo nadaljnjo pot.

Rokometaši doma sprejeti s harmoniko in transparentom
V času današnje sodobne telefonske in računalniške tehnologije domačim v Sloveniji ni ušla prav nobena rokometna novica. Imeli so dovolj časa, da so za ekipe ob povratku na Ig pripravili lep sprejem. Po izstopu iz avtobusa so rokometašem najprej sledile čestitke, pohvale in objemi staršev, bratov, sester, babic, dedkov in drugih ljubiteljev rokometa. Tudi tokrat sta za rokometaše igrali harmoniki. Za zaključek pa so se rokometaši postavili še za skupinsko fotografijo. Ozadje je krasil transparent z zmagoslavnimi napisi: ČESTITAMO RK MOKERC IG, BRAVO NEJA, BRAVO TRENERJI, KAPO DOL !

V imenu navijačev ŠD Mokerc Ig
Darja Mlakar

Galerija

Več slik na FLICKRju